När jag eller Jocke ska lämna huset vill Linus följa med och han bryter ofta ihop om han inte får. Men idag inträffade följande: Jag ska bara bort med soporna, sedan ska jag natta Linus (sover middag fortfarande). Linus vill följa med men jag säger nej. Då säger Linus entusiastiskt ”Vi gör så här, om vi sätter klockan här…” (pekar på pallen i hallen). Åh jag förstår precis: Han vill att jag ska sätta på Timstocken så han vet när jag kommer tillbaka, wow vilket framsteg! Jag sätter den på fem minuter och Linus slår sig lugnt ner bredvid den och väntar tills jag kommer tillbaka.

Ett annat hjälpmedel som han nu verkligen greppar är veckobildschemat som sitter i köket. Vi har valt att bara ha med de saker han frågar om eller som han behöver förberedas på, det hade definitivt blivit för mycket för honom att ta in annars. Vi sätter upp bilder på varje dag för om vi ska vara hemma eller på förskolan, bada, popcorn, besök hos läkare eller Habiliteringen, resa bort och träffa mormor/morfar. Linus har den här veckan själv hänvisat till schemat när han förklarar när resan till mormor/morfar ska ske och att det nu är en dag kvar. En morgon när han inte var så sugen på att gå till förskolan, tog han den svarta pluppen som visar vilken dag det är och satte den på lördag istället, haha!IMG_20160727_130912

Jag tycker språket utvecklas hela tiden just nu; både uttal och ordförråd. Och det är något med hans tänk också, en försiktig positiv utveckling. Vissa framsteg är svåra att sätta ord på eller vara säker på, det är bara en magkänsla. Han är gärna social också. Vi sjunger mer tillsammans (något han aldrig tyckt om, inte ens som liten). En dag förra veckan när vi var på väg till stranden, satt Hannah och Linus där bak och sjöng glatt tillsammans och skrattade. Jag och Jocke bara tittade på varandra. Så förvånade. Helt underbart!

Det gäller att verkligen se framstegen, att inte fastna i tanken kring allt det som är svårt. Det känns som att vi är i en ganska bra period nu och då gäller det att uppskatta den. För jag vet vid det här laget att det kommer fler dippar och dalar.

 

 

IMG_20160729_125109